Ήχος


 Ήχος Διάδοση Ανάκλαση


Ηχητική πηγή ονομάζουμε κάθε σώμα που παράγει ήχο.Ο ήχος διαδίδεται με ηχητικά κύματα  τα οποία μεταφέρουν ενέργεια.
 Δημιουργούνται λοιπόν στον αέρα σφαιρικά ηχητικά κύματα που εκπέμπονται προς όλες τις κατευθύνσεις. Το κέντρο εκπομπής είναι η ηχητική πηγή.
Τα ηχητικά κύματα δεν διακρίνονται με το μάτι, είναι αόρατα, σε αντίθεση με τα κύματα στην επιφάνεια του νερού, που είναι ορατά. Αν όμως σταθούμε κοντά σ' ένα  σώμα που παράγει ήχο καταλαβαίνουμε τον ήχο. Όσο πιο κοντά βρισκόμαστε στην ηχητική πηγή, τόσο δυνατότερος είναι και ο ήχος. Όσο απομακρυνόμαστε από την ηχητική πηγή, τόσο θα λιγοστεύει ο ήχος ώσπου θα φτάσει η στιγμή που δε θα ακούμε πια τον ήχο, γιατί τα ηχητικά κύματα θα σβήνουν πριν φτάσουν στα αυτιά μας.
Όταν το ηχητικό κύμα συναντήσει μια λεία και στιλπνή επιφάνεια, αλλάζει κατεύθυνση. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται ανάκλαση. Οι νυχτερίδες, επειδή δεν βλέπουν, χρησιμοποιούν την ανάκλαση για να αντιλαμβάνονται το χώρο γύρω τους.
Ο ήχος διαδίδεται στα στερεά(πιο γρήγορα),στα υγρά (λιγότερο) και στα αέρια (πιο αργά), ενώ δε διαδίδεται στο κενό.

Ο ήχος διαδίδεται με τις διαδοχικές μετακινήσεις των μορίων της ύλης γύρω από τη θέση στην οποία βρίσκονται. Οι μετακινήσεις αυτές δημιουργούν περιοδικά πυκνώματα και αραιώματα μέσα στο υλικό διάδοσης. Ακολουθείστε τον παρακάτω σύνδεσμο για να δοκιμάσετε τις γνώσεις σας. 
http://online.eduportal.gr/a/fe/ixos/2.htm