Θαλάσσιο οικοσύστημαΟΜΑΔΑ Α΄


Αρχηγός: Αγγελική
Υπαρχηγός: ‘Εύη
Μέλη: Άννα ,Ιωάννα, Δήμητρα, Χριστίνα

Θέμα: Θαλάσσιο Οικοσύστημα

Περισσότερο νερό παρά στεριά –‘Όταν τη βλέπουμε από το Διάστημα, η Γη είναι γαλάζια, επειδή τα νερά καλύπτουν πάνω από το μισό της επιφάνειας μας.

Μια διαφορετική εμπειρία -΄Όταν βρισκόμαστε κάτω από το νερό, είναι σα να μπαίνουμε σε μια καινούρια διάσταση, σχεδόν σα να εξερευνούμε έναν άγνωστο κόσμο. Το φως του ήλιου μόλις που φτάνει από ψηλά, οι θόρυβοι εξασθενούν από το νερό. Αλλάζουν ακόμα και οι αισθήσεις μας, μας φαίνεται πως είμαστε πολύ ελαφροί.


Α. Ψάρια
1. Ο κίτρινος μπακαλιάρος
Στη θάλασσα υπάρχουν πολλά είδη ψαριών όπως ο κίτρινος μπακαλιάρος που έχει 1,30 μήκος κυνηγάει τα μικρά κοπάδια ,τα οποία φαίνονται σαν να κρέμονται από μια κλωστή όταν είναι ακίνητα σε απότομες ακτές και βραχώδεις ξέρες..
2. O Λούσκος
Ένα άλλο είδος είναι ο Λούσκος που έχει 45 εκ. Ζει κατά κοπάδια ,που παραμένουν πιστά σε ένα επιλεγμένο μέρος . Βραχώδεις περιοχές , δάση από λαμινάριες και ναυάγια .
3. Το Νταούκι
Άλλο είναι το Νταούκι που έχει 40 εκ. και μοιάζει με το Λούσκο και αφθονεί στις θάλασσες μας. Ζει με άλλες ομάδες ψαριών και δεν εγκαθίσταται μόνιμα κάπου .
4. Το καπόνι
Το καπόνι έχει 40εκ. ζει σε βυθούς τρώει γαρίδες , καβούρια και για να φοβίσει τους ανθρώπους και τους εχθρούς του εμπνέει γρυλίσματα κάνοντας την νηκτική του κύστη να πάλλεται .
5. Η Δράκαινα
Η Δράκαινα έχει 15εκ. και ζει στα ρηχά νερά . Χώνεται μέσα στην άμμο , αφήνοντας να εξέχουν μόνο το δηλητηριώδη αγκάθια , του ραχιαίου πτερυγίου της. Τρώει γαρίδες , μικρά καβούρια , χέλια της άμμου και αμμοδύτες .
Υπάρχουν και τα ψάρια του πελάγους.
6. Η Σαρδέλα
Η σαρδέλα που είναι 25εκ. μετακινείται μόνο κατά κοπάδια, καθώς μέσα σε πλήθος ομοίων της κινδυνεύει λιγότερο να συλληφθεί από κάποιο αρπακτικό.
7.Τα Δελφίνια
Στα Δελφίνια αρέσουν τα ομαδικά παιχνίδια και τα άλματα έξω από το νερό .
Το Δελφίνι έχει μήκος 2 με 3 μέτρα , πτερύγιο κυρτό τοποθετημένο στη μέση του σώματος. Ο εγκέφαλος του είναι πολύ ανεπτυγμένος , βλέπουν και ακούν χάρη στο σονάρ τους και επικοινωνούν μεταξύ τους με ήχους και έτσι αναγνωρίζουν το ένα το άλλο.
8. Σπάρος
Είδος ψαριού με μέτριο μέγεθος και σχήμα αυγοειδές. Το συναντούμε
Σε όλες τις ελληνικές θάλασσες. Συγγενεύει με την τσιπούρα το λυθρίνι, κ.α .
Ανήκει στην τάξη ‘περκόμορφοι’ και στην οικογένεια ΄σπαίδες’. ΄Έχει
μεγάλο κεφάλι, χρώμα σκούρο με καστανόχρωμες βούλες και ασημένιες ανταύγειες. Ζει στις βραχώδεις ακτές της Μεσογείου. Στις ελληνικές θάλασσες ζουν διάφορα είδη Σαργών, γνωστά με διάφορα ονόματα όπως κακαρέλος, σαργί, σπάρος, κ.α.


9. Η σουπιά
Ανήκει στα ασπόνδυλα. Κρύβεται από τους εχθρούς της με ένα σύννεφο από μελάνι.
10. Το ψάρι παλιάτσος
Είναι πορτοκαλί με μεγάλες άσπρες ραβδώσεις στα πλευρά, που μοιάζουν με σχέδια. Ζει μαζί με τα ακτίνια, που ονομάζονται και ανεμώνες της θάλασσας και είναι το μόνο ψάρι που δεν το πειράζουν, ενώ τα άλλα τρέμουν τα δηλητηριώδη πλοκάμια τους. Κρύβεται ανάμεσα στα πλοκάμια του ακτινίου.
Φίλοι -Τα ψάρια πιλότοι και οι εχεηίδες κολυμπούν μαζί με τους καρχαρίες
και δεν τους αφήνουν ποτέ. Κάποτε πίστευαν ότι οι καρχαρίες ήταν τυφλοί και ότι άφηναν να τους οδηγούν τα ψάρια αυτά. Δεν είναι έτσι όμως: τα ψάρια ακολουθούν τους καρχαρίες για να τρώνε αυτά που αφήνουν οι τελευταίοι.
Παράξενες μύτες -Το πριονόψαρο έχει μακρουλή μύτη με κοφτερά δόντια σαν πριόνι. Η σφύραινα ή ψάρι σφυρί, έχει μάτια που προεξέχουν από μια μύτη που έχει το σχήμα σφυριού. Ο ξιφίας αντίθετα έχει μια μύτη σαν σπαθί ανοίγουν και κλείνουν.
11 Άγριος σολομός
Οι νεαροί σολομοί τρώνε μικροσκοπικούς υδρόβιους οργανισμούς , ενώ οι ενήλικες που φτάνουν τα 30 κιλά τρώνε μεγάλα ψάρια και χέλια.
12 Ενυδρίδα
Η ενυδρίδα δεινή κολυμπήτρια , παραμένει στεγνή και ζεστή επειδή η μαλακή γούνα της προστατεύεται από ένα στρώμα αδιάβροχων τριχών
13 Λιονταρόψαρο
Το λιονταρόψαρο διαθέτει δηλητηριώδη αγκάθια και μεγάλα πτερύγια . Παγιδεύει τα θύματά του με μεγάλη ταχύτητα και τα καταπίνει ολόκληρα
14 Ανθόζωα γοργόνες
στερεώνονται στην άμμο και κουνούν τις κεραίες τους , που μοιάζουν με κλαδιά δέντρου , για να αρπάζουν μικροσκοπικά ζώα
15. Ισπανίδα χορεύτρια
Η χορεύτρια είναι ένα μεγάλο γυμνοβράχιο που κινείται παρασύροντας από κύματα