Μέρα νερού

22 Μαρτίου 2010 - Παγκόσμια μέρα νερού

Πηγή: oneearth.gr

Για φέτος η μέρα είναι αφιερωμένη στους υδάτινους διαδρόμους που διασχίζουν και ενώνουν τα σύνορα δημιουργώντας γέφυρες φιλίας και συνεργασίας.
Υπάρχουν 263 διασυνοριακοί υδάτινοι διάδρομοι που ενώνουν 145 χώρες σε όλο τον πλανήτη και ιστορικά ακριβώς αυτοί οι διάδρομοι έχουν λειτουργήσει σαν γέφυρες επικοινωνίας και συνεργασίας.
Σήμερα παρ’ ότι πολλοί είναι αυτοί που προβλέπουν ότι οι διασυνοριακές συγκρούσεις θα αυξηθούν εξ αιτίας της έλλειψης νερού, οι κοινωνίες έχουν αποδείξει ότι μπορούν να διαχειριστούν τους φυσικούς πόρους προς όφελος των κοινωνιών.
Το πρόβλημα ωστόσο της έλλειψης νερού βιώνουν εκατομμύρια άνθρωποι που δεν έχουν την τύχη να ζουν κοντά σε περιοχές με μεγάλα αποθέματα. Η κλιματική αλλαγή έχει, σήμερα ήδη δραστικές συνέπειες και σήμερα εκατομμύρια άνθρωποι στερούνται αυτό το αγαθό ζωής.
Η ανθρωπότητα είναι ανάγκη να αφυπνιστεί στην μεγάλη αυτή παγκόσμια κρίση και να δώσει τέλος εδώ και τώρα σε αυτή την αδικία με θύματα τους αδυνάτους και τα ανυπεράσπιστα παιδιά. Κανένας πολίτης αυτού του κόσμου δεν θα έπρεπε να στερείται αυτό το αυτονόητο δικαίωμα και όλοι μας έχουμε λόγο και ευθύνη σε αυτό.
Χρειάζεται συνολικά να επανεξετάσουμε το μοντέλο ζωής μας. Αυτό που εμείς ως άτομα και ως κοινωνία αποφασίζουμε να υιοθετήσουμε επηρεάζει ανθρώπους και κοινωνίες μακριά από μας. Αυτό όμως δεν αποτελεί δικαιολογία. Η απόσταση δεν είναι άλλοθι.
Μπορούμε σαν κοινωνία αρχικά να συμμετέχουμε και εμείς στις δράσεις για εξασφάλιση πόσιμου νερού τώρα εκεί που οι άνθρωποι το στερούνται. Μπορούμε και χρειάζεται να υιοθετήσουμε μοντέλα κατανάλωσης και συμπεριφοράς που δημιουργούν ασπίδα στον πλανήτη μας.
Η παγκόσμια μέρα είναι μια άλλη παγκόσμια μέρα. Μόνο η αφορμή ίσως για μια δεύτερη σκέψη πιο ώριμη. Πως μπορούμε να συμβάλλουμε στην εξασφάλιση νερού για όλους; Πως μπορούμε να κάνουμε τους υδάτινους διασυνοριακούς διαδρόμους γέφυρες φιλίας, ειρήνης και συνύπαρξης;