Μύθοι για την Ελιά

Πολλές μυθολογικές εκδοχές υπάρχουν για την προέλευση της ελιάς στον ελλαδικό χώρο. Έτσι αντιλαμβανόμαστε τη σημασία του δέντρου της ελιάς για τον αρχαίο κόσμο. Ο πολιτισμός που δημιούργησε είναι συνδεδεμένος με τη γεωργία και την παραγωγή αγαθών, όπως το λάδι, το σιτάρι, το κριθάρι και το κρασί.
Οι άνθρωποι της εποχής εκείνης για να εξηγήσουν την παραγωγή όλων αυτών των σημαντικών προϊόντων πίστευαν ότι προέρχονται από τους θεούς οι οποίοι διαφύλατταν την ευφορία και τη γονιμότητα της γης. Οι θεοί για να βοηθήσουν τους ανθρώπους τους στέλνουν τις "θεσμοφόρους" θεότητες, οι οποίες δωρίζουν την καλλιέργεια των καρπών και τη θέσπιση των νόμων.Στο δύσκολο αυτό έργο τους οι θεοί, ως ευρέτες αγαθών και πολιτισμού, βοηθιούνται από μυθικούς ήρωες, ημίθεους, όπως ο Ηρακλής, ο Προμηθέας και ο Αρισταίος.

 

Αντιγραφή από την http://www.etwinning.gr/projects/elia/history.htm

Οικοσυστήματα

Ανακαλύπτοντας το θαλάσσιο κόσμο του Αιγαίου. Μια πολύ καλή παραγωγή του "Αρχιπέλαγος Αιγαίου" video από τη google.
Το οικοσύστημα της περιοχής του Δέλτα Αξιού- Λουδία Αλιάκμονα. Το Δελτα των τριών ποταμών.

Ναυμαχία Σαλαμίνας

Μετά τον Μαραθώνα, ο Θεμιστοκλής προσπαθεί να εφαρμόσει το σχέδιο του για τη ναυπήγηση του στόλου. Θα συναντήσει, όμως, εμπόδια από τους πολιτικούς αντιπάλους του, τον Ίππαρχο, τον Μεγακλή, αρχηγούς των ολιγαρχικών —οπαδών του Πεισιστράτη— και του Αριστείδη, αρχηγού των συντηρητικών, που αν και ήταν οπαδός του Κλεισθένη, βρίσκει ότι ο Θεμιστοκλής πάει πολύ μακριά.

ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΤΡΙΗΡΗΣ / ATHENEAN TRIREME

Ευέλικτη ζώνη - Ολυμπιακοί αγώνες

Στην αρχή της  σχολικής χρονιάς 2010-2011 η Δ΄τάξη ασχολήθηκε (στα πλαίσια της ευέλικτης ζώνης) με τους Ολυμπιακούς αγώνες.
Δείτε  το ερωτηματολόγιο και τις σωστές απαντήσεις   που χρησιμοποιήθηκε για έρευνα στην εργασία μας

Τα γονίδια της δυσλεξίας



Εχει ονομαστεί και νόσος των χαρισματικών παιδιών, καθώς τα παιδιά με δυσλεξία συχνά εμφανίζουν μεγαλύτερη δημιουργικότητα και ευρηματικότητα από τα υπόλοιπα. Ποια είναι όμως η - δυσδιάκριτη - γενετική βάση αυτής της τόσο διαδεδομένης μαθησιακής δυσκολίας;

Ο μεθυσμένος οδηγός

Σενάριο με θέμα την κυκλοφοριακή αγωγή.
Ο μεθυσμένος οδηγός γυρνά από διασκέδαση, πουκάμισο το μισό έξω από το παντελόνι , καπελάκι φορεμένο στραβά μουστακάκι.............