Μαίανδρος


1. Ο μαίανδρος είναι ένα γεωμετρικό κόσμημα που το χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες. Αποτελείται από μια σειρά από ευθείες γραμμές, που συνδέονται μεταξύ τους σχηματίζοντας ορθές γωνίες ή από καμπύλες γραμμές που σχηματίζουν ελιγμούς. Πήρε τ' όνομά του από τον ποταμό Μαίανδρο της Μ. Ασίας που σχημάτιζε τέτοιους ελιγμούς.
Σε μια απ' τις γέφυρες του ποταμού Μαιάνδρου, οι αρχαίοι είχαν στήσει το άγαλμα του ομώνυμου Θεού που τον φαντάστηκαν σαν γιο του Ωκεανού.
Ρωμαίοι και Βυζαντινοί χρησιμοποιούσαν τους μαιάνδρους για τη διακόσμηση των σπιτιών τους, (διακοσμούσαν το ψηφιδωτό δάπεδό τους  ή τους σκάλιζαν  πάνω στο μάρμαρο)  ζωγράφιζαν τα βάζα τους, ακόμη μάλιστα και για τον στολισμό  των ενδυμάτων τους. 
2. Ο  ποταμός Μαίανδρος της Δ. Μικράς Ασίας, πηγάζει από την αρχαία Φρυγία, σήμερα περιοχή του Αφιόν Καραχισάρ και χύνεται στο Αιγαίο πέλαγος, κοντά στην αρχαία Μίλητο. Η ροή του Μαιάνδρου, γίνεται με πολλούς ελιγμούς και απ` αυτήν πήρε το όνομά του το ομώνυμο γεωμετρικό σχήμα. Το μήκος του ποταμού είναι 280 χλμ. περίπου, το βάθος του 1,5-2 μ. και το πλάτος του κυμαίνεται από 50 μέχρι 100μ. Η περιοχή που βρίσκεται από τη μία και την άλλη πλευρά της κοίτης του είναι πολύ εύφορη και εκεί παράγονται σε μεγάλες ποσότητες δημητριακά, καπνά, λάδια και σταφύλια. Το 1210 στην περιοχή του, έγιναν σκληρές μάχες ανάμεσα στα βυζαντινά στρατεύματα του αυτοκράτορα της Νίκαιας Θεόδωρου Α΄ Λάσκαρη και στις δυνάμεις του σουλτάνου του Ικονίου, που τερματίστηκαν με νίκη των Βυζαντινών. Μεγάλες συγκρούσεις έγιναν στην ίδια περιοχή και κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής Εκστρατείας (1919-1922).

                                                  
ασπίδα του Φιλίππου

Ανάκτορο Πέλλας