Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Οι άνθρωποι από τα παλιά χρόνια µέχρι σήµερα εργάζονται και δηµιουργούν. Όλα αυτά τα δηµιουργήµατα, που κάνουν τη ζωή των ανθρώπων καλύτερη και οµορφότερη, λέγονται µε µια λέξη πολιτισµός.
Πριν από πέντε χιλιάδες χρόνια λοιπόν, οι άνθρωποι ανακάλυψαν το χαλκό κι άρχισαν να φτιάχνουν χάλκινα εργαλεία. Ξεκίνησε τότε µια νέα εποχή, που ονοµάστηκε εποχή του χαλκού. Την εποχή αυτή στην Ελλάδα δηµιουργήθηκαν τρεις µεγάλοι πολιτισµοί:
Α) Ο Κυκλαδικός στις Κυκλάδες. Οι Κυκλάδες είναι τα νησιά του Αιγαίου, που
σχηµατίζουν κύκλο γύρω από το ιερό νησί Δήλο.
Β) Ο Μινωικός στην Κρήτη, που βασίλευε ο Μίνωας.
Γ) Ο Μυκηναϊκός στις Μυκήνες και σε άλλες πόλεις της Πελοποννήσου και της
υπόλοιπης Ελλάδας.
Οι αρχαιολόγοι, µε τις ανασκαφές που έκαναν, ανακάλυψαν στα µέρη αυτά ευρήµατα που δείχνουν πόσο σπουδαίοι ήταν αυτοί οι πολιτισµοί. 
εκπαιδευτικό λογισμικό

 
 
 
  Ο Γλεντζές

Στην υγειά σας, στην κοιλιά σας!
Είµαι ο Γλεντζές.
Καθισµένος στο σκαµνάκι, εζαλίστηκα λιγάκι.
Ειδώλιο Πρωτοκυκλαδικό
3.000 χρόνια πριν απ’ το Χριστό.


Σ. Γιαλουράκη,
Τα κυκλαδικά ειδώλια ζωντανεύουν, σελ. 17

Μαθαίνω τον πολλαπλασιασμό και τη διαίρεση παίζοντας.

Μαθαίνω τον πολλαπλασιασμό και τη διαίρεση

 Εκτυπώνουμε τις παρακάτω εικόνες και τις δίνουμε στα παιδιά να τις ζωγραφίσουν. Κάνουμε  πλαστικοποίηση και τους δίνουμε τα φύλλα  για να  κόψουν ένα-ένα καροτάκια και λαγουδάκια ανάλογα με το περίγραμμά τους.
Τοποθετούμε  σε μια γωνία της αίθουσας τα καρότα ή τα λαγουδάκια (ανάλογα με ποια πράξη θα ασχοληθούμε)  Τα παιδιά χωρισμένα σε ομάδες των 4-5 παιδιών , παίρνουν εναλλάξ  ένα λαγουδάκι από την έδρα και αναζητούν το καρότο του ή αντίθετα.  Κάθε μαθητής παίρνει από δύο ή και τρία λαγουδάκια και αφού συμπληρωθεί ο αριθμός ελέγχουμε αν είναι τα σωστά ζεύγη. Κερδίζει η ομάδα που βρήκε τα περισσότερα σωστά στον καλύτερο χρόνο.







Σχολική βία

 Σχολική βία

Ορισμός

Ο όρος «εκφοβισμός και βία στο σχολείο» (school bullying), όπως και ο όρος «θυματοποίηση» (victimization) χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν μια κατάσταση κατά την οποία ασκείται εσκεμμένη, απρόκλητη, συστηματική και επαναλαμβανόμενη βία και επιθετική συμπεριφορά με σκοπό την επιβολή, την καταδυνάστευση και την πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου σε μαθητές από συμμαθητές τους, εντός και εκτός σχολείου.
Συχνά το «ισχυρότερο» παιδί αντλεί από την πράξη του κάποιο όφελος, όπως ευχαρίστηση, κύρος, υλικά αποκτήματα, ενώ το «αδύναμο» παιδί δεν μπορεί να προστατέψει με ουσιαστικό και ριζικό τρόπο τον εαυτό του.
Ο εκφοβισμός και η βία στο σχολείο είναι και ομαδικό φαινόμενο, καθώς δεν αφορά μόνο το μαθητή που εκφοβίζει και εκείνον που εκφοβίζεται, αλλά και όσους είναι παρόντες ή γνωρίζουν την ύπαρξή του, δηλαδή τους παρατηρητές, οι οποίοι μπορεί να είναι είτε μαθητές είτε ενήλικες.
 ........


Τι είναι εκφοβισμός!

Σχετικά Video:

Σχολικός εκφοβισμός (κινούμενα σχέδια)

Σχολικός εκφοβισμός

Το καναρινί ποδήλατο